با استفاده از خدمات چاپ سه بعدی میتوان قطعات صنعتی، سازهها، ماکتها و انواع مختلف مجسمه را نمونهسازی کرد. این خدمت گرافیکی مناسب طراحان و صنعتگران است که با استفاده از آن میتوانند خصوصا برای قطعات تحریمی مهندسی معکوس انجام دهند و قبل از پروسه قاب سازی قطعات را طراحی کنند. تنها کافیست فایل سه بعدی با فرمت STL یا STEP به مجموعه طراحان آزاد ارسال کنید و ما در کمترین زمان چاپ سه بعدی را با پرینترهای سه بعدی FDM برای شما انجام میدهیم.
چاپ سه بعدی (3D Printing) به پروسهای میگویند که طی آن از فایلهای دیجیتال اجسام سه بعدی ایجاد میشود. در این فرآیند گرافیستهای حرفهای مدل سه بعدی را طراحی کرده و سپس آن را در اختیار سازندگان قطعات قرار میدهند. امروزه ابزارهای مختلفی از انواع نرم افزارهای گرافیکی گرفته تا اسکنرهای سه بعدی و تجهیزات اسکن لمسی برای این کار وجود دارد.
در عصر حاضر چاپ سه بعدی به دلیل مزایای بسیار زیاد با استقبال کاربران مواجه شده است. از جمله این مزایا میتوان موارد زیر را نام برد:
فناوری چاپ سه بعدی این امکان را در اختیار افراد قرار میدهد که بتوانند ایده ذهنی خود را در مدت زمان بسیار کوتاهی در نرم افزارهای گرافیکی طراحی کنند و از آن برای ساخت قطعات بهره ببرند.
یکی از مزایای منحصربهفرد چاپ سه بعدی امکان سفارشیسازی در سطح انبوه است. به خاطر این ویژگی شرکتهای تولیدکننده قادرند به سرعت تغییرات و اصلاحات لازم را در محصولات خود انجام دهند یا آنها را سفارشیسازی نمایند.
با توجه به تحریمهایی که علیه کشور ایران اعمال شده است، چنانچه یک قطعه معیوب شود تعویض آن میتواند هزینه بسیار زیادی را برای فرد به همراه داشته باشد. از طرف دیگر در بسیاری از موارد کارخانه سازنده به کشور ایران خدمات پس از فروش ارائه نمیدهد؛ از اینرو قطعه جدید در بازار داخلی ایران یافت نمیشود. در چنین مواقعی چاپ سه بعدی راهگشاست، زیرا هم هزینههای نیروی کار را کاهش میدهد و هم هزینههای مربوط به تولید قطعات را به طور قابل توجهی میکاهد.
تکنولوژی چاپ سه بعدی در کنار اینکه از مواد کمتری استفاده میکند؛ مقدار تولید ضایعات را نیز کاهش میدهد.
چاپ سه بعدی معایب و محدودیتهایی دارد که عبارتند از:
یکی از نقاط ضعف فناوری چاپ سه بعدی محدودیت در سایز قطعات تولیدی است. یعنی علاوهبر اینکه امکان چاپ همزمان قطعات کوچک وجود ندارد، تولید اجسام با سایز بزرگ هم امکانپذیر نیست.
چاپ سه بعدی در زمینه مواد مصرفی با محدودیتهایی روبهرو است. به نحویکه بعضی از پرینترهای سه بعدی به منظور تولید مواد پلاستیکی تنها میتوانند از پلیمرهایی مانند پلی پروپیلن، اسید پلی لاکتیک و… استفاده کنند. در بعضی از چاپگرهای تخصصی امکان استفاده از فلزاتی همچون تیتانیوم و فولاد نیز وجود دارد؛ اما این دسته از چاپگرها گران قیمت هستند. بنابراین پلاستیکها با توجه به قیمت ارزان پرکاربردترین ماده برای پرینت سه بعدی محسوب میشوند.
چاپ سه بعدی به دلیل افزایش هزینههای قالبگیری و تزریق گزینه مناسبی برای تولید انبوه انواع قطعات نیست.
امروزه چاپ سه بعدی در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارد که تعدادی از آنها در ادامه آورده شده است:
در صنعت پزشکی از چاپ سه بعدی برای تولید پای مصنوعی، برنامهریزی برای انواع جراحیهای مجازی، ساخت عینک، ساخت پروتز و… استفاده میشود.
پرینت سه بعدی در حوزه ساخت اسلحه گرم به شرکتهای تولیدکننده کمک شایانی نموده است.
به لطف چاپ سه بعدی امکان فشرده سازی انواع غذاها و خوراکیهای مختلف همچون پیتزا، ماکارونی، شکلات و… غیره وجود دارد.
از جمله پارامترهایی که بر ایمنی هواپیما تاثیر بسزایی دارد، سبک بودن اجزای آن است. به کمک فناوری چاپ سه بعدی تولید قطعات با وزن سبک و حجم کم امکانپذیر شده است.
چاپ سه بعدی به صنایع ساختمان سازی نیز راه یافته، به طوریکه از این فناوری برای ساخت پناهگاههای اضطراری به هنگام بروز زلزله استفاده میشود.
در سالهای گذشته یکی از مشکلاتی که طراحان جواهرآلات با آن دست و پنجه نرم میکردند، تشابه در طرحها بود؛ اما چاپ سه بعدی این صنعت را دچار تحولی عظیم کرده است.
چاپ سه بعدی برای ساخت ابزار و ادوات موسیقی مانند فلوت، ویولن و… مورد استفاده قرار میگیرد.